Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

A hajbeültetés menete az első konzultációtól a dús hajig

Dr. Soltész Dorina
2020.05.07.

Általánosságban a hajbeültetésre, mint eseményre gondolnak az emberek, pedig helyesebb egy folyamatként tekinteni rá, ami kezdődik egy kósza elképzeléssel  és végződik az utolsó hajszál kinövésével.

Az első gondolatot követi a személyes konzultáció, ahol pontos képet kap a páciens arról, hogy az ő esetében milyen eredmény érhető el. A beszélgetés során az orvos felméri a donor és a befogadó terület sajátosságait, majd a páciens elvárásai alapján elkészül a műtéti terv. A megbeszélés során elfogadott ajánlatot követően a beavatkozás időpontja kerül megbeszélésre.

A hajbeültetés napján a műtét menete egy újabb megbeszéléssel kezdődik az orvos és a páciens között, ahol az orvos ismerteti a műtéti nap menetrendjét részletesen. Fontosnak tartom a pontos tájékoztatást a beavatkozás menetéről, így a páciens biztonságban érezheti magát végig a nap folyamán, hiszen mindig tudni fogja, hogy mi történik vele.

A megbeszélést követően a hajas fejbőr előkészítése történik meg, ami a bőrfelszín alapos megtisztítását, illetve ha rövid hajas beavatkozásról van szó, akkor hajnyírást is jelent. Ezt követően megjelöljük a donor és a beültetendő területet, újabb méréseket végezve a minél precízebb munka céljából. A hajbeültetést érzéstelenítés mellett végezzük, ez azt jelenti, hogy injekciókat juttatunk a fejbőrbe azért, hogy a graftok kivételét és áthelyezését a páciens ne érezze.

A hajátültetést technikailag 3 részre lehet bontani, azaz a graftok eltávolítása, az új helyek kijelölése és a graftok beültetése. Egy-egy szakasz között természetesen tetszőleges számú, kisebb szünetek tarthatók a páciens igényeit figyelembe véve. Optimális esetben a graftok minél kevesebb időt tölthetnek a fejbőrön kívül, hiszen már tanulmányok is kimutatták, hogy maximum 3-4 órát tartózkodhatnak ezek a biológiai egységek a természetes helyükön kívül anélkül, hogy károsodnának. Ezt figyelembe véve fontos az időintervallumokat betartani, így a beavatkozás során mindig törekedni kell az orvos és asszisztens egymást segítő, párhuzamos munkájára. Ennek a fontossága nem csak a munkaidő csökkentésében rejlik, hanem a graftok túlélési esélyét, ezáltal a végeredményt is növelni tudjuk.

A graftokat kivételt követően az előre meggyártott helyükre ültetjük be. Az ún. helygyártás során mindig figyelembe kell venni a páciens saját adottságait, mint például a fejbőr vastagságát, állapotát vagy a graftok nagyságát. E tényezők odafigyelésével tökéletes helyszínt biztosíthatunk a beültetett hajszálaknak. A graftok beültetése különböző műszerekkel és módszerekkel történhet, attól függően, melyik területről vagy milyen nagyságú graftról van szó. Történhet csipesszel vagy speciálisabb eszközökkel, gyűjtőnéven implanterekkel.

A beültetés végeztével alapos fejbőr tisztítás után, kisebb kötéssel otthonába távozik a páciens. Az, hogy mennyi ideig tart egy beavatkozás függ az átültetendő graftok mennyiségétől, a beiktatott szünetek hosszúságától, illetve a páciens saját életritmusától, figyelembe véve a kötelezően betartandó időintervallumokat.

A hajbeültetés eredményessége innentől lényegében a páciensen múlik. Amennyiben betartja azokat a változtatásokat, amiket javaslunk, valamint az időközönként aktuális kontrollokon megjelenik, maximálisan elégedett lesz az eredménnyel. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram