Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Hajbeültetés nőknek - miben más, mire kell figyelni?

Dr. Soltész Dorina
2020.07.12.

Amikor hajbeültetés céljából hölgyek keresnek meg, nem járhatunk el úgy, mint férfiak esetében, hiszen egy női hajhullás sosem mondható átlagosnak.

Már az első találkozás alkalmával érdemes a családi anamnézis felvételével kezdeni, ami azt jelenti, hogy alaposabban megvizsgáljuk a női hajhullás esetleges halmozódását a generációkon belül. Általában már ekkor kiderül, ha genetikai eredetű hajhullásról beszélhetünk.

A másik kérdés, amit szintén már az első alkalommal fontos tisztázni, a páciens kórtörténete, vagyis betegségeit, a rendszeresen szedett gyógyszereit, illetve az átesett műtéteket. A leggyakoribb okok közé sorolhatjuk a hormonális problémákat, mint például a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma, fogamzásgátló tabletták szedése, menopauza, szülést követő hormonális változások és a pajzsmirigy rendellenességei. Ezek mellett a táplálkozással kapcsolatos változások, mint például diéta követése súlyvesztés céljából is okozhat hajhullást.

A konzultáción a kérdések megbeszélését követően, a hajas fejbőr vizsgálata következik. Vannak olyan autoimmun betegségek, amikre akár szabad szemmel, a hajhullás mintázatából is következtetni tudunk, mint például az ún. lichen planopilaris. Általában elmondható, hogy tipikus alakzatot mutat, vagyis a frontális, illetve temporális részek érintettek. Fontos ilyenkor a bőrgyógyász általi folyamatos nyomon követése a betegségnek, illetve szakvéleménye alapján elvégezhető ilyen esetben is a hajátültetés. Amennyiben a vizsgálat során, szabad szemmel vagy többszörös nagyítású ún. dermatoscoppal látható elváltozások vannak a fejbőrön vagy kifejezetten a hajszálak tövében, érdemes biopsziát végezni, hogy biztos diagnózist tudjunk felállítani.

Amennyiben lehetségessé válik a hajátültetés az okok felderítését követően, fontos az alapos megtervezés. Figyelembe kell venni a rassz típusokat, az arc alakját, az életkort, az átültethető hajszálak mennyiségét, valamint a kívánt és az elérhető eredményt. Fel kell térképezni a donor, illetve a beültetendő területet egyaránt.

Ezt követően következhet a beültetendő terület berajzolása, nagy figyelmet fordítva a női hajvonal kialakítására, hiszen teljesen más mintázatot kell követni, mint férfiak esetében. A tervezés következő fázisa a helyes műtéti technika megválasztása a páciens igényeit szem előtt tartva. Hölgyek esetében mindig elsődleges szempont, hogy hosszú hajjal, esetleg akár borotválás nélkül, végezzük a beültetést. Itt meg kell említeni, hogy a beültetendő graftok mennyiségétől függ, hogy hajnyírás nélkül is el lehet végezni a hajátültetést vagy nem. Kisebb graft számnál javasolható a hosszú hajas beültetés, nagyobb graft számok esetén nem ajánlom. Ilyenkor a páciens hosszú haját ugyan meghagyjuk, és csak azt a területet nyírjuk le, ahonnan a graftokat kivesszük.  

A műtéti nap lefolyása, történései teljes mértékben megegyeznek a férfiak hajbeültetési napjával. A graftok kivételét követően, a helygyártás következik, ami után már a délutáni szakaszban a kivett graftok visszaültetése történik. Az eltérés a beavatkozások között az utókezelésben van. 

Hosszú hajnál fokozottabban kell arra ügyelni, hogy tisztán tudja tartani a páciens a beültetett területet, illetve figyelni arra, hogy a hosszú hajszálak véletlenül nehogy kihúzzák a beültetett graftokat. Erre az első két napban kell figyelni a beavatkozást követően, utána pedig már hordható baseball sapka, valamint pár nappal később már hajat is lehet mosni.

A végeredmény kialakulásában változás nincsen, szintén 9-12 hónapra tehető a hölgyek esetében is az utolsó hajszálak kinövése. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram