Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Az összkép ellensége. Mi állhat a női kopaszodás hátterében?

Dr. Soltész Dorina
2020.09.12.

A női hajhullás vagy kopaszodás nagy figyelmet kap a társadalomtól, hiszen nem mondható átlagosnak, ha egy hölgy hajzatát elveszti.

Fontos megállapítani, hogy hajhullásról vagy kopaszodásról beszélünk. A hajhullás lehet természetes, anélkül, hogy látható hiányosság lépne fel, mint például éghajlati változások, diéta tartása vagy nem megfelelően kezelt hajzat esetében. Kopaszodásról pedig abban az esetben beszélünk, ha a kihullott haj mennyisége már látható hiányosságot okoz.

Amikor fokozott hajhullás jelentkezik, ki kell deríteni, hogy természetes, időleges változásról van szó vagy különböző okokra vezethető vissza, illetve figyelembe kell venni, hogy látható elváltozásról is beszélhetünk vagy nem.  A természetes hajhullás során a haj mennyiségében lényeges változás nem történik, vagy ha mégis, egy-két hónapon belül magától rendeződik. Ebben az esetben a haj megfelelő külső-belső ápolásán kívül további teendő nincs.

Ha nem természetes a hajhullás és látható hiányosság is fellépett, akkor egy alaposabb kivizsgálásra van szükség. Ez általában labor vizsgálatot jelent, kitérve a hormonális elváltozásokra, vérképzési zavarokra, valamint szükség esetén ún. góckutatás következhet. A góckutatás azt jelenti, hogy más szakterületen dolgozó kollégákkal karöltve próbálunk egy esetleges “gyulladást” felderíteni a szervezetben, amely okozhat kopaszodást.

Az, hogy milyen vizsgálatot tartunk szükségesnek női páciensek részére, már az anamnézis felvételekor, tehát az első találkozás alkalmával eldől. Fontos megbeszélni, hogy vajon más panaszok is előfordulnak a hajhulláson kívül, mióta tart, milyen változásokat észlelt a páciens. A kérdésekre érdemes minél őszintébb és pontosabb válaszokat adni, hogy a megfelelő kivizsgálási útvonalat tudjuk meghatározni. 

A női hajvesztés leggyakoribb okai közé a hormonális változásokat sorolhatjuk. Ide tartoznak a pajzsmirigy betegségei, a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma, menopauza, szülést követő hormonális változások, illetve a fogamzásgátló tabletták szedése, de akár az inzulinrezisztencia is.

A hormonális okok után a genetikai halmozódást kell megemlíteni, hiszen az esetek nagy részében már a családi anamnézis felvétele során kiderül, hogy anyai vagy apai ágon a nőnemű felmenők közül szinte mindegyikének okozott problémát a hajhullás. 

Ezeken kívül meg kell említeni a különböző bőrgyógyászati betegségeket, mint például a psoriasis, más néven pikkelysömör, melynél akár szabad szemmel is jól látható ún. plakkokat vehetünk észre, gyakran hajkinövés nélkül. A gomba eredetű megbetegedéseket szintén, akár szabad szemmel megállapíthatjuk. 

A női kopaszodás hátterében autoimmun betegségek is állhatnak, amik kiderítésére szükség lehet egy biopsziás vizsgálatra. Ez azt jelenti, hogy a fejbőr pár mm-es darabját eltávolítjuk és további kivizsgálásra küldjük.

Ritka esetekben gondolhatunk fogászati vagy akár fül-orr-gégészeti betegségekre is, amik fokozott hajhullást váltanak ki. 

Összességében megállapítható, hogy a női kopaszodás egy összetett probléma, aminek okát feltétlenül tisztázni kell, hogy a későbbiekben megfelelő kezeléssel csökkenteni, vagy akár megszüntetni tudjuk a problémát. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram