Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

A PRP HAJHULLÁS KEZELÉS TUDOMÁNYOS HÁTTERE

A PRP (platelet-rich plasma) rövidítés saját vérből nyert, vérlemezkékben gazdag plazmát jelent. A PRP-terápiákat már több, mint 30 éve alkalmazzák különböző indikációkban a regeneratív medicinában, min például ízületi panaszok csökkentése vagy krónikus sebek gyógyítása. Az utóbbi 10 évben kiemelkedő szerepe lett a PRP-terápiáknak a regeneratív plasztikai sebészetben is, a hajas fejbőrben kifejtett szerepe révén.

A PRP-preparátumokat többféleképpen rendezhetjük csoportba, attól függően, hogy milyen technikával vagy milyen eszközzel készültek, illetve hozzáadott aktiváló anyagot tartalmaz (AA-PRP) vagy nem (A-PRP). A leggyakrabban előforduló csoportosítás alapján megkülönböztetünk zárt vagy nyitott technikát, illetve:

 1. Leukocytában szegény PRP (LP-PRP)
 2. Leukocytában gazdag PRP (LR-PRP)
 3. Leukocytában szegény vérlemezkében gazdag fibrin (LP-PRF)
 4. Leukocytában gazdag vérlemezkében gazdag fibrin (LR-PRF) preparátumokat.

Jelenleg alkalmazandó közös álláspont nincs a PRP-preparátumok előállítására vonatkozóan (mekkora fordulatszámon, mennyi ideig centrifugálni), mivel az autológ vérvétel során nyert PRP-preparátumoknak rendkívül sokféle változatát ismerték meg a tudósok az évek alatt megjelent újabbnál újabb eszközök és az emberi vér sajátos összetétele miatt. Általános konszenzus, hogy az Európai Unión belüli szabályokat betartva, a rendelkezésre álló eszköz segítségével lehetőleg a legprecízebben személyre szabott és a legtöbb hasznos növekedési faktort tartalmazó PRP-preparátumokat kell előállítani.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha a PRP-preparátumba vörösvértestek is kerülnek (például alvadásgátló nélküli preparátumok, i-PRF), azokat is visszainjektálva a szövetekben helyi válasz jön létre, amit eryptosisnak nevezünk. A folyamat során pro-inflammatorikus jelek közvetítődnek a környező szövetekhez, amelynek eredményeképpen az őssejtek vándorlása és a fibroblasztok proliferációja gátlódik, jelentős helyi celluláris diszfunkciót okozva. Ezért törekedni kell a vörösvértestek jelenlétének csökkentésére, illetve teljes eliminálására, ezáltal elkerülhetővé válnak a hemolízis és eryptosis káros következményei.

A PRP SZEREPE A HAJHULLÁSBAN

A haj-és/vagy szőrtüsző epidermális eredetű sejtek összessége, mely sokrétű feladatot lát el, a mechanikai védelemtől a szexualitás kifejezéséig. A legkiemelkedőbb tulajdonsága, a folyamatos regenerációra való képesség, ami különböző növekedési faktorok, citokinek, neuropeptidek és adhéziós molekulák szabályozásán keresztül valósul meg.

Az autológ vér centrifugálása során keletkezett PRP nagy koncentrátumban tartalmaz olyan faktorokat, amelyek szerepet játszanak a sebgyógyulásban, stimulálják az ún. neoangiogenesist, a sejtszaporulatot, növekedést, morfogenezist, ezek következtében pedig a fent említett hajtüsző regenerációját is befolyásolják.

A hajnövekedés szempontjából a legfontosabb növekedési faktorok, amiket a PRP-preparátum magas koncentrációban tartalmaz, és legfontosabb szerepük:

 • EGF (epidermal growth factor): a Wnt/ß-catenin jelút által aktiválja a migrációját és növekedését a hajtüsző ORS (outer root sheath-külső gyökérhüvely) sejtjeinek
 • FGF (fibroblast growth factor): stimulálja a hajtüszők fejlődését
 • VEGF (vascular endothelial growth factors): a hajtüsző körüli érképződést növeli
 • TGF-ß (transforming growth factor-beta): stimulálja a hajciklus jelátviteli útvonalát
 • IGF-1 (insulin like growth factor-1): a hajtüsző sejtjeinek migrációját, proliferációját és túlélését növeli
 • IL-6 (interleukin-6): a STAT3 aktiváció által szerepe van seb okozta neogenezisben (WHIN)
 • PDGF (platelet derived growth factor): a hajtüszők differenciálódását, kialakulását segíti
 • PGE2 (prosztaglandin E2): a hajtüszők anagén fázisát stimulálja

VEGF

- Improves perifollicular angiogenesis;
- Elevated expression in dermal papilla cells during anagen phase;
- Endothelial cell-specific mitogen;
- Micro-vascular permeability and perifollicular vascularization;

EGF

- Improves the activity and growth of follicle outer-root sheath cells by activation of Wnt/β-catenin signaling;
- Cell growth modulator during follicular differentiation;
- Proliferation and migration of follicular outer root sheath cells;

FGF

- Improves the advancement of hair follicles;
- Anagen phase induction via B-catenin expression;
- Angiogenesis;
- Dermal fibroblast and hair follicle mitogen;

PDGF

- Up-regulate the genes associated with HF separation, induction, and control of anagen;
- Angiogenesis and vascularization;
- Hair follicle dermal stem cell proliferation;
- Mesenchymal stem cell mitogen;

IGF-1

- Improves the migration, survival, and proliferation of HF cells;
- Hair follicle proliferation during development;
- Increase hair density and inhibit apoptosis;

HGF

- Enhance the proliferation of follicular epithelial cells
- Hair follicle elongation;
- Inhibits catagen phase induction;

TGF-ß

- Stimulates the signaling pathways that manage the Hair cycle;
- Extracellular matrix synthesis;
- Fibroblast and mesenchymal stem cell proliferation;
- Hair folliculogenesis and maturation;

IL-6

- Involved in WIHN through STAT3 enactment

IGFBP-1-6

- Manages the IGF-1 effect and its connection with extracellular matrix proteins at the Hair follicle level

BMP

- Maintains the DPC phenotype (fundamental for stimulation of HFSCs)

BMPR1

- Maintains the proper identity of the DPCs (basic for explicit DPC work)

M-CSF

- Involved in wound-induced hair growth

M-CSFR

- Involved in wound-induced hair growth

Wnt3a

- Involved in HF advancement through β-catenin signaling

PGE2

- Stimulates anagen in HF

PGF2α

- Enhance change from telogen to anagen

BIO

- GSK-3 inhibitor

PGD2

- Enhances follicle regeneration

A PRP KEZELÉS INDIKÁCIÓJA

A nemzetközileg elfogadott irányelvek alapján PRP-terápia azon pácienseken végezhető el várható eredménnyel, akik elvékonyodott, gyenge minőségű, de még jelenlévő hajzattal rendelkeznek és a hajhullásuk korai szakaszban van. Az életkor előrehaladtával csökken az őssejtek proliferációja, differenciálódásra képessége, így a legjobb eredmények fiatalabb (20-50 év), fizikailag és mentálisan egészséges pácienseknél várható (nincs krónikus betegsége, mint pl. vér rendellenességek, bőrproblémák, májbetegség, cukorbetegség). Összességében elmondható, hogy alapos kivizsgálást követően válaszható ki a megfelelő jelölt a PRP-kezelésre, hajkamerás felméréssel és szükség esetén laborvizsgálattal alátámasztva, figyelembe véve a páciens saját adottságait, kiemelten arra vonatkozóan, hogy milyen eredmény várható a jövőben (például egy évek óta teljesen kopasz területen új hajszálak növekedése irreális elvárás és/vagy ígéret).

A PRP KEZELÉS KONTRAINDIKÁCIÓJA

PRP-kezelés nem végezhető terhesség, egyes autoimmun betegségek, vérrel kapcsolatos rendellenességek, kortizon-terápia során.

A PRP KEZELÉS MELLÉKHATÁSA

Mai tudásunk szerint az autológ, vörösvértestet nem tartalmazó PRP-kezelésnek nincsenek ismert szisztémás mellékhatásai. Lokálisan a kezelt területen bőrpír jelentkezhet, amely kis idő elteltével elmúlik, illetve a plazma visszainjektálása során kellemetlen érzés előfordulhat.

A PRP KEZELÉS MENETE

Ahány eszköz (centrifuga, PRP-cső stb.), annyi féle mód létezik a PRP-preparátum feldolgozására és injektálására, azonban az alapok megegyeznek: a pácienstől összesen kb. 20 ml-nyi vér kerül levételre, majd pár perces centrifugálást követően, ekkora mennyiségből kb. 6 ml-nyi PRP-preparátum keletkezik. Helyi fertőtlenítés után, a visszainjektálás a fejbőr kb. 2,5-3,5 mm-es rétegébe történik 1 cm2-nyi területenként. Az, hogy hova és hány alkalommal szükséges a kezelés, mindig a páciens aktuális panaszához, valamint a hajhullás vagy hajveszteség állapotához kell igazítani. Standard protokoll nincs, 2-4 hetes időközönként akár egy éven keresztül tartó terápiákat soroltat fel az irodalom, természetesen a fentebb említett szempontokat figyelembe véve.

A felsorolt tényezők miatt a PRP lehetséges biostimulátornak tekinthető és ezen tulajdonsága miatt rendkívül nagy szerepet tölt be a regeneratív, hajmegtartó/hajerősítő kezelések között. Manapság a legbiztonságosabb és leghatásosabb alternatív kezelési lehetőség a hajhullás csökkentése és a meglévő hajzat megerősítése céljából.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram