Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

A hajátültetés iránt érdeklődőknek számos kérdésük van, például:

Mit jelent pontosan a FUE?
Többféle FUE eljárás létezik?
Hogyan történik az eljárás?
Milyen tartós a végeredmény?

Összeállítottunk egy rövid áttekintést a gyakran feltett kérdésekből, hogy segítségül legyen az eljárással kapcsolatos felmerülő kérdések tisztázásában.

Hogyan működik a FUE?

A FUE, más néven follikuláris egység kivétele, egy hajátültetési eljárás, amelynek során a graftok egyenként vannak kivéve a donorterületről. A graftok azok a biológiai egységek, amik tartalmazzák a szőrtüszőket és az általuk növesztett hajszálakat. A graftok általában 1-4 hajszálat tartalmaznak, melyeket az androgén hajhullásra nem érzékeny donorterületről nyerünk ki. A FUE manuális, motorizált vagy automatizált módszerrel végezhető. Az alkalmazott módszer a szőrtüszők jellemzőitől függően változik, mint például a hajszál vastagsága, göndörség, kilépési szög stb.

Többféle FUE eljárás létezik?

A válasz erre a kérdésre egyszerűen az, hogy nem. Bárhogyan is nevezzük, nem létezik több fajta FUE eljárás. Mint már fentebb is említésre került, az alkalmazott fúró, legyen az mechanikus, elektromos, vagy robotizált, vagy a fúróhegy típusa, átmérőjének a mérete, mind a páciens adottságaitól függően kerül kiválasztásra, azonban ezek az eljárás lényegén nem változtatnak, tehát ugyanarról a FUE technikáról beszélünk.

Milyen előnyei vannak a FUE eljárásnak?

- Lényegesen kevesebb kellemetlen érzés vagy fájdalom a műtét után.
- Nincs vízszintes tarkótáji heg.
- A műtéti sebek sokkal kisebbek, kevésbé feltűnőek, amelyeknek gyógyulásához csak napok szükségesek.
- Az egyenkénti graft kivétel lehetővé teszi a donorhaj kinyerését olyan területekről is, melyekről lehetetlen volt kinyerni a hagyományos módszerekkel, mint a fejbőr oldalán elhelyezkedő zónák, valamint a szakáll vagy a testszőr.

Melyek a FUE hátrányai?

- A FUE eljárásban korlátozott az egy nap alatt kinyerhető / elhelyezhető graftok száma. Bizonyos esetekben 2 napos műtétek szükségesek.
- A FUE eljárás sikeressége nagyban függ a műtétet végző orvostól, az alkalmazott technikától, anyagoktól. Jó kéz-szem koordinációra van szükség mind a graftok kivétele, mind a beültetés során.
- A FUE graftok sokkal sérülékenyebbek, ezért különös gondosságra van szükség az eljárás során. A nem megfelelő szakértelem, technika, a hosszúra nyúlt műtét traumát okoz, melynek során a graftok túlélési aránya nagy mértékben, akár 50-60% alá csökkenhet, ami egy nem megfelelően sűrű, természetellenes végeredményt von maga után. Ennek köszönhetően a már beültetésen átesett területet a természetes sűrűség elérése céljából újból be kell ültetni („sűríteni”).

A trauma kiküszöbölése jelenti a legnagyobb kihívást FUE hajbeültetések végzésekor.

A FUE hajbeültetést követően marad látható heg?

A donor területen az eljárás után néhány apró, pontszerű seb képződik. Ezek a sebek 2 - 4 nap múlva bezárulnak. A visszamaradt mikroszkopikus méretű hegeket nehéz, vagy lehetetlen látni.

Mennyibe kerül a hajbeültetés?

Nincs két egyforma eset, ezáltal egy előre meghatározott sablonnal lehetetlen számolni. A műtéti árat számos tényező befolyásolja, beleértve a szükséges graftok számát, a donor haj kinyerésének helyét, a kívánt végeredményt és a sűrűséget. A hajátültetés költsége magasabb a nem borotvált, NON-SHAVE, vagy hosszú haj átültetési LONG HAIR FUE technikával.

Milyen hosszú a felépülési idő FUE hajbeültetés után?

A legtöbb páciens a műtétet követő 2-7 nappal visszatérhet megszokott életviteléhez. A FUE hegek általában 2–4 napon belül bezáródnak, azonban 7-10 napig is eltarthat, amíg a donorterület varasodás nélküli megjelenést ér el.

A FUE hajbeültetés fájdalmas?

Jellemzően a pácienseknek nincs fájdalma sem az eljárás során, sem azt követően. A FUE eljárás után csak kevesen számolnak be enyhe fájdalomról, mely fájdalomcsillapító bevételével elmúlik. Legtöbb esetben semmilyen fájdalom nem jelentkezik.

FUE hajbeültetés után lesz duzzanak a homlokon?

A modern érzéstelenítési és műtéti technikáknak köszönhetően a homlokon keletkező duzzanat, ödéma kialakulásának esélye nagyságrendekkel kevesebb, mint a hagyományos, régi módszerekkel végzett műtéteknél. A műtétek jelentős részénél nem jellemző ödéma kialakulása.

Hány graftra lesz szükség?

A szükséges graftok száma a FUE eljárás során a lefedendő terület nagyságától és a kívánt sűrűségtől függ. Vastagabb és több hajszálat tartalmazó graftok tömörebb, sűrűbb
hajzatot eredményeznek. Sajnos ez genetikailag előre meghatározott. Az első konzultáció során áttekintjük a célokat és a lehetőségeket, mielőtt meghatároznánk a szükséges graftok számát.

Meddig tartanak a FUE eredmények?

A FUE hajtranszplantációs eljárás eredményei egy életen át fennmaradnak, amennyiben a graftok a biztonságos zónából vannak kivéve, valamint minimálisra van csökkentve a műtéti trauma.

Természetesnek tűnnek a FUE eredmények?

Ha egy tapasztalt és hozzáértő orvos végzi az eljárást a megfelelő technikával, a végeredmény természetes hatást kelt, mások nem tudják megmondani, hogy a páciens hajbeültetésen esett át. A hajátültetés előtti és utáni eredmények megtekintéséhez látogasson el az „Előtte-utána” oldalra, ahol megtekintheti a tényleges páciensek legfrissebb eredményeit.

Mennyi ideig tart a FUE hajbeültetés?

Az eljárás hossza az átültetett graftok tervezett számától és a FUE eljárás típusától függ. Általában az eljárás 4-8 órát vesz igénybe. Ha több mint 2000-2500 graft átültetése szükséges, akkor a műtét két napot vesz igénybe. A hajátültetést speciális esetekben a haj leborotválása nélkül is el lehet végezni, de a LONG-HAIR FUE időigényesebb eljárás. Általában egy műtéti nap legfeljebb 500-1000 graftot lehet biztonságosan átültetni ezzel az eljárással.

Mi a különbség a FUE és a DHI beültetés között?
 
Először is két különböző fogalomról beszélünk. A FUE a graftonkénti hajkinyerési technikát jelenti, ami végezhető manuálisan vagy gépi eszközzel. Tehát ez az a folyamat, amikor a donorterülteről a graftokat eltávolítjuk. A DHI vagy más néven Direct Hair Implant pedig a kivett graftok beültetésének egy technikája, melynek lényege, hogy a graftokat a kivételt követően, egy speciális implanater tollal azonnal, előzetes helygyártás nélkül implantáljuk a fejbőrbe. Lényegében nem beszélhetünk külön FUE és DHI beültetésről, mert a kettő nem ugyanazt jelenti. A FUE kivételt követően DHI technikával a kivett graftok visszaültethetők, akár egy FUT kivételt követően is. A legtöbbször az okozza a félreértést, hogy a FUE technikára nem csak, mint kivételi technikára gondolnak, hanem az egész műtétet írják le ezzel a rövidítéssel, általánosítva, hogy a kivételt követően helyet kell gyártani a graftoknak. Mivel ez a két fogalom a hajbeültetés két különböző szakaszára vonatkozik, a kérdésnek ilyen formában nincs létjogosultsága. 
 
Melyek a FUE hajbeültetés kockázatai és szövődményei?

A FUE szövődményei közé tartozhat a duzzanat, véraláfutás, viszketés és fájdalom. Fennállhat a vérzés, valamint a fejbőr zsibbadásának kockázata is. Az egyik figyelemre méltó kockázat a „shockloss”, mely a műtét utáni hajhullást jelenti. Ez a jelenség nagymértékben csökkenthető, ha a páciensek betartják a hajátültetéssel foglalkozó orvos által javasoltakat.

Rögtön megnő az új beültetett haj?

Az átültetett hajszálak fokozatosan növekedhetnek 2-3 hétig, mielőtt belépnének a nyugalmi (telogén) fázisba. Ebben a fázisban a legtöbb vagy az összes átültetett haj kihullik. Az átültetett haj ismét növekedésnek indul 2-3 hónappal műtétet követően, amikor a hajszálak belépnek az anagén, növekedési fázisba. Amint az új hajszálak anagén növekedési fázisba kerülnek, ugyanúgy fognak növekedni, mint általában a meglévő haj.

Mikor lesz a végeredmény látható?

Amint az átültetett hajszálak 2-3 hónap múlva belépnek az anagén, azaz növekedési szakaszba, az új haj növekedésnek indul, de még vékony és finom szálú lesz. A következő néhány hónap során a haj hosszabbá és vastagabbá válik. A következő 10–12 hónapos időszakban a hajszálak elérik eredeti vastagságukat, szerkezetüket. Érdemes figyelmbe venni, hogy mindenki más ütemben gyógyul, így a végső eredmény elérése páciensenként változik.

Mit kell tenni az eljárás után?

A hajátültetést követően a páciensek útmutatást kapnak a haj megfelelő ápolásáról, valamint a legjobb eredmény érdekében javasolt teendőkről. Félig ülő helyzetben, 45 fokos szögben kell aludniuk a duzzanat minimalizálása érdekében. A páciensek nyakpárnát kapnak éjszakára, hogy megakadályozva ezzel a beültetett hajszálak véletlen dörzsölését vagy kihúzását alvás közben. A 4. nap után a napi tevékenységek folytathatók, de a transzplantációt követően egy teljes hétig el kell kerülni a megerőltető testmozgást.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram