Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 items

No products in the cart.

Mi hatásos? Hajhullás kezelése az első kihullott hajszáltól a kopaszságig.

Dr. Soltész Dorina
2020.08.14.

Hullik a hajam. Megijedjek? Normális? Forduljak orvoshoz? Sokszor nehéz eldönteni, mikor kell orvoshoz fordulni hajhullással és mikor kell otthon maradni. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a napi 120-150 db hajszál kihullása normális, ennél több hajveszteség már figyelmet kell, hogy kapjon. Azonban mindennapjaink során rendkívül nehézkes a kihullott hajszálakat megszámolni, illetve a haj hosszúsága is nehezítő tényező. Ha hosszú haj hullik, csalóka képet mutathat egy-egy fésülködés után a hajkefén maradt hajszálak összeszedése, optikailag többnek tűnhet, a rövid hajnál pedig nehezebb észrevenni.

A hajhullás lehet lokális vagy diffúz, akut vagy krónikus állapot, amit vizsgálatokkal meg lehet állapítani:

Light pull teszt: gyenge húzás hatására mennyi hajszál marad a kezünkben.

Trichoszkópos vizsgálat: a fejbőr és a hajszálak állapotának megvizsgálása nagy felbontású kamerával.

Laborvizsgálat, góckutatás: hajhullást okozó szervi elváltozások felderítése.

Biopszia: fejbőr darab kimetszése és szövettani vizsgálata.

A hajhullás kezelése attól függ, hogy a vizsgálatok során milyen eredményt kapunk. A kezelés történhet lokális vagy szisztémás szerek adásával.

Lokális kezelés során samponok, hajszeszek állnak rendelkezésünkre, mint például a minoxidil hatóanyagot tartalmazó szerek.

Lokálisan juttathatunk a fejbőrbe különböző vitaminokat, például a mezoterápia során, illetve használhatjuk a páciens saját vérét a fejbőr és hajszálak regenerálása érdekében.

Szisztémásan alkalmazható szer például a szájon át szedhető finaszterid hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Régebben a “mellékhatása” (impotencia, libidó csökkenés) miatt nem használták, azonban már a legújabb protokollok szerint alkalmazható, mivel tudományos magyarázat nem található arról, hogy valóban a már említett mellékhatásokat okozná. A gyógyszer szedésével kapcsolatban azonban körültekintően kell lenni, fél évente PSA-szintet ellenőrizni kell.

Manapság már vannak forgalomban szájon át szedhető minoxidil készítmények, vagy helyileg alkalmazható dutaszterid hatóanyagú termékek, azonban Magyarországon forgalomba még nem hozhatók.

Fontos megjegyezni, hogy a kopaszodás folyamatát sem megállítani, sem pedig visszafordítani nem lehet, amit el tudunk érni a lassítás. A lokális és szisztémás szerekkel időt nyerhet a páciens, amíg a kopaszodás folyamata tart.

Attól függően, hogy a vizsgálatok során milyen eredményeket kapunk, mindig személyre szabottan kell elkezdeni a hajhullás kezelését. Fontos hosszabb időre tervezni, előre látni, hogyan alakulhat a haj állapota. Például, lokális, kisebb hiányosságoknál már beszélhetünk hajbeültetésről is, viszont figyelembe kell venni egyrészt még a meglévő, takarást biztosító hajszálak minőségét, mennyiségét, másrészt, hogy az adott páciensnek akut vagy krónikus hajhullása van. Ha akut hajhullásról van szó, vagyis egészen rövid idő alatt nagy mennyiségű haj hullott ki, feltételezhető, hogy a kopaszodás a hajbeültetés ellenére is folytatódik.

Ezért mind a hajbeültetés, mind a hajhullás kezelése részletes vizsgálatokat és precíz tervezést igényel. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram