Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Kopaszodás a fejtetőn: Genetika vagy más miatt van?

Dr. Soltész Dorina
2021.05.03.

A férfiak kopaszodásáról megállapítható, hogy az esetek igen nagy részében genetikai eredetű, azaz előre megírt a hajtüszők sorsa, de egyéb más probléma is állhat a hajhullás, hajritkulás, kopaszodás hátterében.

A genetikai eredetű kopaszodásra általánosságban elmondhatjuk, hogy egy bizonyos mintázatot mutat, amit az ún. Hamilton-Norwood skála alapján be is tudunk azonosítani. Már a konzultáción is nagy valószínűséggel megállapíthatjuk a skála segítségével, hogy a páciens milyen kopaszodási mintázatot mutat, illetve fog mutatni, amennyiben ismert a felmenők között előforduló kopaszodási mintázat. Emellet, pedig meg kell jegyeznem, hogy mindenkinél mást jelenthet a kopaszodás időbeli lefolyása, példaképpen megemlítem, hogy volt 18 éves páciensem, aki genetikai eredetű, teljes skalpot érintő hajhiánnyal járt nálam, de előfordult már 68 éves páciens is, akinek a vertex (forgó) területén a haj minőségbeli változása elindult, azonban mennyiségi változás még nem, vagy csak nagyon csekély mértékben.

Amennyiben nem genetikai eredetű a kopaszodás, pajzsmirigy betegség is állhat a hajhullás hátterében. Ilyenkor érdemes ellenőrizni a pajzsmirigy működését, illetve az ún. anti-TPO értéket, amelynek emelkedett szintje Hashimoto-betegségre utal. Ebben az esetben a pajzsmirigy a saját sejtjeit támadja meg, azaz autoimmun megbetegedésről van szó, ennek következtében a pajzsmirigy nem minden esetben képes a normális működésre és gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. 

Hajvesztés hátterében állhat szervezetben lévő gyulladásos folyamat is, vagyis olyan gyulladás, ami nem biztos, hogy aktuálisan panaszt okoz, de mégis a haj elvesztésével jár. Találhatunk fogászati betegséget a háttérben, pl. kezeletlen lyukas fog, vagy rossz helyen növő bölcsességfog.

Fogászati ellenőrzésen kívül érdemes fül-orr-gégészeti vizsgálatot is elvégezni, mivel gyakran egy időnként begyulladó mandula van a háttérben. Javaslatom pácienseimnek, hogy amennyiben egy éven belül több, mint négyszer okoz lázas megbetegedést a mandulagyulladás, úgy érdemes inkább kivetetni, természetesen fül-orr-gégészeti szakvélemény alapján.

Manapság egyre gyakrabban találunk a hajhullás okaként gluténérzékenységet is. A hátterében az áll, hogy a vékonybél felszívódási zavarával járó betegség tápanyaghiányhoz vezet.

Ezek mellett bőrgyógyászati betegséget is ki kell zárni, sok esetben fejbőrön lévő psoriasisos (pikkelysömör) plakk vagy seborrheás dermatitist találhatunk személyes vizsgálat során. Általában lokális kezeléssel a társult kellemetlen tünetek (viszkető, kisebesedő fejbőr) is csökkenek, illetve elmúlnak. Bőrgyógyászati betegségek közül, ami még gyakori a bőr gombás megbetegedése, mely foltos hajhullást eredményezhet.

Foltos hajhullást okozhat ritka esetekben mérgezés, mint például nehézfém mérgezés.

Általában nem nehéz egyértelműen megállapítani, hogy mi áll a kopaszodás-hajhullás hátterében egy személyes konzultáció során. Azonban fontos kiemelni, hogy ha nem egyértelmű a kép, akkor egy alapos kivizsgálás elkerülhetetlen, annak érdekében, hogy megfelelő képet kapjunk a páciens egészségi állapotáról, valamint megfelelő terápiát, kezelést vagy beavatkozást válasszunk a kopaszodás megoldása céljából.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram