Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 items

No products in the cart.

Hajdiagnosztika menete. Mit fognak megnézni, és milyen eredményeim lehetnek?

Dr. Soltész Dorina
2020.10.18.

A hajhullás, kopaszodás kivizsgálását mindig a hajas fejbőr és a hajszálak megvizsgálásával kell kezdeni. Ezt hívjuk hajdiagnosztikának.

A bőr és a bőr függelékeinek elváltozásának vizsgálata egy olyan eszközzel, ún. dermatoszkóppal történik, ami a vizsgálandó területet felnagyítja, pontosabb képet kapva így a morfológiáról. Ezen elv alapján a hajdiagnosztika elengedhetetlen kelléke egy olyan speciális kamera, amely 30-40x nagyításra képes, ezzel részletes információt adva a fejbőr és hajszálak állapotáról. Számos különböző kamera létezik, melyek közös tulajdonsága a nagy felbontás. Sok esetben, azonban pontos diagnosztikához csak a nagyítás nem elegendő, ezért fontos, hogy ha hajdiagnosztikát csináltat az ember, minél több információt kapjon a kézhez.

A hajdiagnosztika során a következő információkat tudhatjuk meg:

1.     Hajhullás állapota. Ekkor a kamera az általa elkészített képek alapján kielemzi, hogy milyen mértékű a hajhullás, hány százalékát jelenti a teljes haj mennyiségnek a hajveszteség.

2.     A fejbőr állapota. A kamerával 30x nagyítás mellett tudjuk vizsgálni a fejbőrt, mely során információt kapunk arról, hogy száraz vagy zsíros, illetve vannak-e szabad szemmel nem látható elváltozások, esetleg mikrosérülések.

3.     A haj sűrűsége. A hajas fejbőr különböző pontjain tudjuk kiszámolni az egy négyzetcentiméterre jutó hajszálak mennyiségét. Ezzel a lehető legpontosabb képet kapjuk az esetleges kopaszodás mértékéről.

4.     A fejbőr keratin tartalma. Ezzel a funkcióval a fejbőr korpásodásának mértékét lehet felmérni, valamint különbséget tudunk tenni zsíros és száraz korpásodás között.

5.     A fejbőr érzékenysége. Ekkor a kamera olyan speciális nagyítást és megvilágítást használ, amely során a szabad szemmel nem látható hajszálerek megvilágítást nyernek. Ez alapján láthatóvá válik, hogy érzékeny fejbőrről beszélünk, illetve az érzékenység mértékét is meg tudjuk határozni, ami fontos a későbbi megfelelő kezelés kiválasztása miatt.

6.     A hajszálak vastagsága. A kamera segítségével a hajszálak vastagságát is meg tudjuk mérni ezred milliméter pontossággal.

7.     Szőrtüsző állapota. A fejbőr pórusainak állapotát lehet felmérni vele, meghatározni azt, hogy külön ápolást igényel, esetleg eltömődött pórusokról van szó, illetve képet kapunk arról, hogy átlagosan egy szőrtüszőből hány hajszál nő.

Fontos, hogy az eredményeket pontosan tudjuk értelmezni, és a megfelelő tanácsokat, kezeléseket tudjuk nyújtani a felmerülő problémára. Összességében el lehet mondani, hogy a hajdiagnosztika elengedhetetlen kelléke a hajhullás elemzéséhez, valamint a hajbeültetést megelőző kivizsgáláshoz.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram