Rendelési idő: Hétfő - Péntek: 10:00 - 18:00
0
0.00Ft 0 tétel

Nincsenek termékek a kosárban.

Mit kell máshogy csinálni hajbeültetés után?

Dr. Soltész Dorina
2020.04.20.

Hajbeültetés utáni teendők:

Nagyon fontos már a hajbeültetés tervezésekor kitérni azokra a teendőkre, amiket a beavatkozás elvégzése után érdemes betartani, hogy a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni a megfelelő műtéti technikával és a páciens pár apró életviteli változtatásával.

Egyik ilyen fontos változás a hajmosás technikája és gyakorisága. A beavatkozást követő pár napig nem szabad semmivel sem a beültetett területhez érni, még víz sem érhet hozzá, tehát hajat mosni sem szabad. Annak ellenére, hogy a napi fürdés során a páciens beültetett zónája még vízzel sem érintkezhet, tisztítani tudja a területet egy speciális oldattal, aminek köszönhetően nem kell közvetlenül az új hajszálakhoz érni. Ennek értelmében csökkenteni lehet annak a lehetőségét, hogy a hajszálakat mechanikus hatás érje és elmozduljanak a helyükről. Néhány nappal hajbeültetés után már vissza lehet térni a napi hajmosáshoz is. 

Szintén az első pár napban érdemes megemelt törzzsel és egy nyakpárnával aludni, azért, hogy a lehető legkisebb esély legyen kidörzsölni a beültetett hajszálakat alvás közben.

Ezekre a változtatásokra egyszerűen azért van szükség, mert az újonnan beültetett hajszálak még nagyon mobilisak, és könnyen kimozdíthatja őket otthonában a páciens, ha nem figyel. Általánosságban elmondható, hogy 48 óra elég ahhoz, hogy a sebgyógyulási folyamat befejeződjön. Ez történhet kevesebb, de több idő alatt is, éppen ezért fontos betartani mindig az orvosi utasításokat. 

Az első héten ügyelni kell arra, hogy nagyobb fizikai megterhelést ne végezzen a páciens, valójában semmi olyan tevékenységet, amely során vérnyomás ingadozás jöhet létre, hiszen a beültetett hajszálakat az ún. szöveti nyomás tartja bent, a kialakított helyükön. Ha ez a nyomás, vagyis a vérnyomás hirtelen megnő, vérzés indulhat meg, ami maga előtt szinte kitolja a beültetett graftokat. Ha a graft a fejbőrön kívülre kerül, nem fog kinőni a későbbiekben. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy az első napokban valóban ne folytasson a páciens fizikai munkát, majd ahogy múlnak a napok, hetek, úgy lehet fokozatosan egyre több terheléssel járó munkát végezni. A fokozatosságra pedig nagy hangsúlyt kell fektetni.

Általánosságban azt lehet javasolni, hogy legalább egy hétig maradjanak otthon a páciensek a hajbeültetést követően. Egyrészt azért, mert az orvos által tanácsolt teendőket otthon könnyebb betartani, másrészt az esztétikai megjelenés miatt. Azt ugyanis tudni kell, hogy a beavatkozás jellegéből adódóan kis mesterséges sebek keletkeznek az egész skalp területén. Ezeknek a sebeknek több napra is szükségük van ahhoz, hogy meggyógyuljanak, illetve eltűnjenek. Ezen kívül, a beültetett és a donor területen bőrpír keletkezik, ami lényegében azt jelenti, hogy a bőr színe pirossá válik. Mindegyik természetes reakció, és idő szükséges, valakinek több, valakinek kevesebb, hogy teljesen elmúljon. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram